Ressenya

portada_presentacio  portada_presentacio  portada_presentacio  portada_presentacio

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Recórrer la Garriguella Fortificada

Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge

6.000 búnquers construïts al llarg dels Pirineus durant els anys 1944-1950, la meitat dels quals a Catalunya, més d’una quarta part en territori Empordanès i 380 a Garriguella.

Una investigació que desxifra aquestes obres de fortificació contemporània a través de la geografia del territori, que condiciona l’estratègia de defensa i que determina la posició dels búnquers; i la seva arquitectura, que depèn de la funció que havien de tenir en la batalla i l’arma que estava previst d’utilitzar.

Garriguella n’és un emplaçament representatiu per la gran quantitat de búnquers que es varen construir, per la diversitat de la seva geografia i del seu paisatge, que es tradueix en unes tècniques de camuflatge molt variades, i per context cronològic, per ser escenari de l’últim combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya.

Ressenya a la revista de la UB: Índice Histórico Español

Des d’aquest febrer, ja pots llegir la ressenya i comentari del llibre escrita per l’historiador Lluís Buscató a la revista de la Universitat de Barcelona: Índice Histórico Español (fundada per Jaume Vicens Vives l’any 1953).